Greken Homeros kallade olivolja för Det Flytande Guldet

 

Vi importerar den KRAV-certifierade ekologiska gourmetolivoljan Oro del Desierto (öknens guld), en prisbelönt extrajungfru olivolja som produceras av familjen Rafael Alonso på deras egen gård i Tabernas, Almeria. Oro del Desierto framställs av ekologiskt odlade oliver av högsta kvalitet och har en max surhetsgrad på 0’1 vilket är den lägsta på skalan och ett tecken på felfri kvalitet.

Oro del Desierto skördar sina oliver tidigt, dvs i mitten av oktober vilket ger oljor med fräschare smak. Oliverna plockas varsamt och kallpressas 4 – 5 timmar efter plockningen. Temperaturen under hela extraktionsprocessen överstiger aldrig 27 grader. Resultatet är en av världens absolut bästa ekologiska olivoljor.

Olivolja är det enda matfett som utvinns direkt från en frukt och det är just denna unika egenskapen som bidrar till att den har antioxidanter, vitaminer, Omega 6 och inte minst olika smaker! Precis som vindruvor, äpplen, eller andra kultiverade frukter, så finns de flera tusen olika olivsorter med olika färgnyanser, storlekar och smaker.

Olivsorter

Oro del Desierto odlar fyra olika olivsorter: Lechín, Arbequina, Hojiblanca och Picual som skördas och pressas var och en för sig vilket innebär att vi erbjuder fyra olika olivoljor med distinkta smaker. Av dessa görs sedan även en blend eller Coupage. Alla Oro del Desierto olivoljor är ekologiska och av samma höga kvalitet, men var och en har sin egen karaktär;

Lechin: Len, ”gräddig” och aromatisk med diskret pepprighet
Arbequina: Aromatisk, nötig med rejäl pepprighet
Hojiblanca: Fruktig, blommig, med toner av nougat
Picual: Intesiv och gräsig med en lång eftersmak
Coupage: Blend av Arbequina (25%), Hojiblanca (50%) och Picual (25%) som resulterar i en välbalanserad och rund smak.

Att tänka på när man köper olivolja

Det finns tre olika betäckningar godkända för konsumtion i marknaden och det är en stor skillnad mellan dessa när det gäller tillverkningsmetod, kvalitet, komposition, karaktär och användningsområde. På svenska heter dessa grundklassificeringar; Olivolja, Jungfru Olivolja och Extrajungfru Olivolja. Alla andra begrepp som fin, extrafin, mild, mm. samt beskrivande texter eller användning av utländska benämningar är något som olika varumärke kan göra i marknadsföringssyfte.

Om produkten endast kallas ”olivolja” så är det en olja som är raffinerad, dvs extraherad med hjälp av kemikalier och höga temperaturer. Notera att raffinerad i detta fallet inte beskriver positiva egenskaper som ”fin” eller ”sofistikerad”, men en industriell tillverkningsprocess.

Varför raffinerar man olivolja? I första hand handlar det om att sänka surhetsgraden (se nedan) för att därmed förlänga hållbarheten. Vid raffineringen ”tvättar” man olivoljan av smaker, dofter och andra naturliga ämnen. Ibland tillsätter man dessa ämnen tillbaka efteråt (vitaminer, omega 3, omega 6, mm.) eller blandar med andelar Extrajungfru Olivolja för att återge lite färg, doft och smak. Det är inte ovanligt att dessa marknadsförs med den ”positiva” egenskapen ”mild olivolja”.
Jungfru (Virgin, Virgen, Vergine, mm) olivolja och Extrajungfru (extra virgin, virgen extra, extra vergine, mm) olivolja är däremot helt naturliga matoljor som kallextraheras från olivens fruktkött enbart med mekaniska metoder. Temperaturen i hela processen ska inte överstiga 27 – 35 grader (det finns olika skolor, men ju lägre temperatur ju mindre, men bättre oljor man får) och oljorna ska vara felfria i smak och doft.

 

Lägg märke till surhetsgraden

Varför är denna viktig?  För att ju lägre surhetsgrad ju bättre kvalitet och därmed hållbarhet! Surhetsgraden speglar oxidering i frukter. Olivoljor med låg surhetsgrad är helt enkelt mindre oxiderade (skadad) och är stabilare än olivoljor med högre surhetsgrad och det är detta som skiljer Extrajungfru olivolja från Jungfru Olivolja. För att få lov att kallas Extrajungfru, ska surhetsgraden (acidity) vara max 0’8 och när surhetsgraden överstiger 0’9 och upp till 2’0 så kallas den då Jungfru Olivolja. Båda kategorier är helt naturliga och innehåller alla näringsämnen och olivoljans positiva egenskaper, men Extrajungfru Olivolja har en lägre surhetsgrad och därmed bättre kvalitet och hållbarhet. Olivoljor som överstiger 2’0 i surhetsgrad är inte godkända för mänsklig konsumtion då deras hållbarhet inte kan garanteras. Det är dessa oljor tillsammans med lagrade överskottsvolymer som man raffinerar för att sänka surhetsgraden och förlänga hållbarheten.

Kan man smaka skillnaden?  Nej, människor kan inte direkt upptäcka skillnad i surhetsgrad – det är något man mäter i laboratorier. Däremot är effekten av en högre surhetsgrad att olivoljan blir instabilare och därmed försämrar snabbare dvs tappar smak, doft och andra näringsämnen och kan i värsta fall även utveckla härskna smaker (och det kan vi lova att ni upptäcker direkt!).
Står surhetsgraden på etiketterna?  Nej, det gör det oftast inte, men enligt lag så ska det vara under 0’8 för att kunna skriva Extrajungfru Olivolja. När värdena understiger 0’4 brukar man vilja berätta om det. Vi kan berätta att alla Extrajungfru Olivoljor från Oro del Desierto har en max surhetsgrad på 0’1 (som är den lägsta man kan skriva) och är dessutom KRAV-certifierade!