Bustamantes Paella Mixta

Bustamantes Paella Mixta

Vi på Bustamante har lagat paella i åratal och har serverat den på otaliga fester och evenemang med strålande recensioner. Nu vill vi dela med oss av vårt oslagbara recept så att du kan skapa den autentiska smaken av Spanien hemma! Denna paella mixta kombinerar det bästa från hav och land – en festlig rätt som imponerar varje gång!

Ingredienser (ca 8 personer):

Skaldjur och kött:
  • 200g gambas (räkor)

  • 200g pulpo (bläckfisk)

  • 200g mejillones med skal (stora blåmusslor)

  • 200g skaldjursmix

  • 200g calamares (bläckfiskringar)

  • 4 kycklinglår med skinn

Ris och grönsaker:
  • 0,5 kg bomba-ris

  • 1 burk skalade tomater (ca 400g)

  • 4 vitlöksklyftor, hackade

  • 1 grön paprika, hackad i medelstora bitar

  • 1 röd paprika, strimlad till topping

  • 1 citron, skuren i klyftor

Kryddor och buljong:

Instruktioner:

  1. Förberedelser:

    • Hacka den gröna paprikan i medelstora bitar.

    • Skär citronen i klyftor.

    • Hacka vitlöken fint.

  2. Stek skaldjur och kyckling:

    • Värm olivolja i en stor paellapanna.

    • Stek räkorna (gambas) tills de är rosa och genomstekta, krydda med Bustamantes secret paella mix, ta sedan av från pannan.

    • Stek calamares tills de är gyllenbruna, ta av från pannan.

    • Häll lite mer olivolja i pannan om det behövs. Stek kycklingen med skinnet neråt på låg värme och öka gradvis för att smälta fettet och få ett krispigt skinn. Salta kycklingen. När kycklingen är nästan genomstekt, ta av från pannan och låt vila.

    • I det kvarvarande fettet, stek den hackade gröna paprikan tills den får färg, ta sedan av från pannan.

  3. Gör sofrito:

    • I samma panna, stek vitlöken i olivolja tills den blir gyllenbrun.

    • Häll i de krossade tomaterna och tillsätt Bustamantes secret paella mix och saffran. Blanda väl.

    • Tillsätt pulpo, skaldjursmixen, calamares och den stekta gröna paprikan till sofriton. Blanda noga.

  4. Koka riset:

    • Koka upp 1,5 L vatten (ca 3 L vatten per 1 kg ris) med fiskfond och lite salt.

    • När vattnet nästan kokar, häll riset i paellapannan och höj värmen till max.

    • När riset har dragit åt sig av sofriton, häll i det kokande vattnet och täck med ett lock.

    • Tips! Se till att inte röra om i paellan efter att riset har tillsatts, för att få den karakteristiska krispiga botten (socarrat).
  5. Laga färdigt paellan:

    • Efter 5-10 minuter, sänk värmen till medel och skär kycklingen i mindre bitar. Placera bitarna jämnt i pannan.

    • Låt riset koka på medelvärme i ytterligare 10-20 minuter tills riset har absorberat nästan all vätska.

    • Placera musslorna (mejillones) dekorativt i pannan.

    • När riset nästan är klart, placera räkorna, strimlad röd paprika och toppa med hackad persilja.

    • Servera paellan med citronklyftor vid sidan.

¡Buen provecho!

Inspiration Paella Recept