Lägg märke till surhetsgraden på olivolja

Lägg märke till surhetsgraden på olivolja

Varför är det viktigt? 

Jo, för att ju lägre surhetsgrad desto bättre kvalitet och därmed hållbarhet! Surhetsgraden speglar oxidering i frukter. Olivoljor med låg surhetsgrad är helt enkelt mindre oxiderade (skadad) och är stabilare än olivoljor med högre surhetsgrad och det är detta som skiljer Extra Jungfru olivolja från Jungfru Olivolja. För att få lov att kallas Extra Jungfru, ska surhetsgraden (acidity) vara max 0’8 och när surhetsgraden överstiger 0’9 och upp till 2’0 så kallas den då Jungfru Olivolja. Båda kategorier är helt naturliga och innehåller alla näringsämnen och olivoljans positiva egenskaper, men Extra Jungfru Olivolja har en lägre surhetsgrad och därmed bättre kvalitet och hållbarhet. Olivoljor som överstiger 2’0 i surhetsgrad är inte godkända för mänsklig konsumtion då deras hållbarhet inte kan garanteras. Det är dessa oljor tillsammans med lagrade överskottsvolymer som man raffinerar för att sänka surhetsgraden och förlänga hållbarheten.

Kan man smaka skillnaden? 

Nej, människor kan inte direkt upptäcka skillnad i surhetsgrad – det är något man mäter i laboratorier. Däremot är effekten av en högre surhetsgrad att olivoljan blir instabilare och därmed försämras snabbare dvs tappar smak, doft och andra näringsämnen och kan i värsta fall även utveckla en härsken smak (och det kan vi lova att ni upptäcker direkt!).

Står surhetsgraden på etiketterna? 

Nej, det gör det oftast inte, men enligt lag så ska det vara under 0’8 för att kunna skriva Extra Jungfru Olivolja. När värdena understiger 0’4 brukar man vilja berätta om det. Vi kan berätta att alla Extra Jungfru Olivoljor från Oro del Desierto har en max surhetsgrad på 0’1 (som är den lägsta man kan skriva) och är dessutom KRAV-certifierade!

Läs mer om olivolja

Guide Olivolja